first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/789182/atrium-townhome-and-garden-robitaillecurtis Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/789182/atrium-townhome-and-garden-robitaillecurtis Clipboard “COPY” Photographs:  RobitailleCurtis Landscape Architecture: Atrium Townhome & Garden / RobitailleCurtisSave this projectSaveAtrium Townhome & Garden / RobitailleCurtis 2016 Year:  Avantage Plus, Thibaut Lefort, Alicia Gallagher Structural Engineers: CopyAbout this officeRobitailleCurtisOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMontrealCanadaPublished on August 15, 2016Cite: “Atrium Townhome & Garden / RobitailleCurtis” 15 Aug 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Design Landscape Architect:Sophie Robitaille, Teressa PeillStructural Engineering:LateralCustom Millwork:KastellaDesign Architect:Andrew CurtisDesigner:Marie-Eve Lamarre BrodskyCity:MontrealCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© RobitailleCurtisRecommended ProductsDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumDoorsLonghiDoor – HeadlineFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)Text description provided by the architects. This townhome has a 32’ atrium with a skylight running the full width of the house. Our design embraces this feature and heightens the experience of its dynamic interior volume. A fireplace is integrated as a central focal point. Atop the mantle is a grand bookcase that provides storage and visual interest as it draws one’s eyes upward through the atrium.Save this picture!SectionAt the main living level, the kitchen has been relocated from the front of the home to the rear where it now enjoys more open space and daylight in its position adjacent a window wall with views to a newly designed garden. A carefully detailed millwork ‘cube’ is a primary organizing element of the ground floor plan. It is a nicely proportioned object that orients movement through the space as it separates the living room from the atrium and kitchen. The ‘cube’ contains two concealed glass pocket doors that enable the living room to be closed off. It also conceals a coat closet at the main entry of the home and hides a discreet powder room.Save this picture!© RobitailleCurtisAt the ground floor level and up through the atrium and main stair, vertical grain Douglas fir slats provide screened views through the home and eliminate the necessity for guardrails. Douglas fir, concrete floors, and white lacquered millwork combine to create a crisp, clean, and warm material palette.Save this picture!© RobitailleCurtisAt the third floor level, a net ‘floor’ has been installed at the top of the atrium allowing the void space to become a dramatic play surface adjacent to the kid’s bedrooms. The use of a net in this location precludes the need for guardrails and opens the floor plan to unimpeded views to and from the third floor. Riggers from Cirque du Soleil provided and installed the trapeze net.Save this picture!PlanSave this picture!PlanSave this picture!PlanIn the garden a covered seating area adjacent to the kitchen serves to blur the boundary between the interior living spaces and the exterior. Carefully placed hornbeams create an aerial hedge offering privacy from adjacent buildings while focusing attention towards the rear of the garden. At the garden’s terminus, views are borrowed from a mature grove of hemlocks and spruce trees, enhancing the sense of lushness in this small city garden. Additionally, a small, shallow, fountain built into a concrete bench serves as a focal point.Save this picture!© RobitailleCurtisProject gallerySee allShow lessWhat Were Your #FirstSevenJobs?Architecture NewsHow to Ensure that Your Online Architecture Portfolio is On PointArticles Share RobitailleCurtis Photographs Canada Houses CopyHouses•Montreal, Canada Atrium Townhome & Garden / RobitailleCurtis Projects “COPY” Save this picture!© RobitailleCurtis+ 17 Share ArchDaily Architects: RobitailleCurtis Year Completion year of this architecture project last_img